Jarní delikatesa z přírody: Smrž obecný
Smrž obecný je oblíbenou houbou českých houbařů. Jde o jarní houbu a tím spíš je o ní zájem. Pro smrže nemusíte do lesa. Často rostou na neobdělávané zemědělské půdě, podél polních cest, v příkopech a na loukách. Narazit na ně můžete v trávě nebo v křovinách. Na první pohled zaujme svou houbovitou čepicí, která může být černá, bílá nebo žlutá. Nejde o houbu rostoucí ve skupinách, takže sbírání chvíli trvá. Pokud máte v okolí jasany, zkuste se porozhlédnout po jejich okolí.
Prospívá vašemu zdraví
Tuto ceněnou houbu milují Francouzi, ale je považována také jako houba prospěšná lidskému zdraví. Má schopnost čistit játra a pro obsah železa se doporučuje lidem trpícím chudokrevností. Jde také o silný antioxidant. Z výživného hlediska jde o stravu vhodnou k zařazení do diet. V kuchyni si smržem obecným můžete vylepšit například chřestovou polévku, nebo klasickou bramboračku. Jeden ze starých receptů doporučuje dutou plodnici naplnit nádivkou z uzeného masa, jater, cibulky, vajíčka a housky rozmočené v mléce a zapéct s kapkou oleje. S těchto delikátních hub si můžete také jen orestováním vytvořit základ na těstoviny nebo do rizota.